MÉHECSKE VENDÉGHÁZ

ITT, MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK! Vadregényes, háborítatlan Tiszai táj… Friss levegő…, falusi ízek… Tiszta vizű folyó… Ha ezt mind látni szeretné, látogasson el TISZAKÓRÓDra! Szeretettel várjuk, szívesen látjuk!

 A TÁJ TÖRTÉNELMI NEVEZETESSÉGEI, LÁTNIVALÓI:

 

TISZAKÓRÓD

 

 

 

Református templom

A XV. században épült, műemlék épület. A XVIII. század közepén barokk stílusban alakították át. Tornya a XIX. század végén készült.

 

 

 

Nagybukó gát

A Túr folyó ugynevezett Nagybukó gátja, – melyen keresztül vízesésként ömlik a folyó vize a Tiszába – és a mellette levő diófaliget a környék híres-, és kedvelt kiránduló- és fürdőhelye.

 

TISZACSÉCSE

 

 

 

Móricz Zsigmond Emlékház

Itt született Móricz Zsigmond 1879-ben. Móricz Zsigmond emlékház,  a Kossuth u. 29 sz. alatt található. Taposott szalmával fedett, kontytetős, vert falas, szabadkéményes szegényparaszti ház. Az emlékház műemlék.  Az XIX század második felében építették, azóta többször átalakították. A szülőházát az 1960-as években bontották le. Emlékháza 1966 óta életrajzi múzeum. Az udvaron az író egész alakos szobra áll, Varga Imre alkotása.

 

Református templom fa harangtornya

Az  1822-ben  fatalpakra épített, fazsindelyes torony teljes magassága mintegy 24 méter.  Mellette a barokk stílusú Református templom  1820-25 között épült.

 

 

SZATMÁRCSEKE

 

Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője, 1838. augusztus 24-én halt meg Szatmárcsekén. Sírja sokáig jeltelen volt. A költő sírhelyére a jelenlegi síremléket 1938-ban, halálának 100. évfordulójára emelték. Ez hasáb alakú, talpazaton álló urna, hat pálmaleveles oszlop veszi körül, amely hatszög alakban tört erőteljes párkány hord. 

 

 

Csónakfejfás temető

 

 

 

 

 

NAGYAR

 

 

 

Petőfi-fa

 

Irodalomtörténeti örökség, a Petőfi-fa, mely Nagyarban található. A mára már elpusztult kocsányos tölgy törzsmaradványa mellett két, az eredeti fa terméséből fakadt, lassan negyedszázados utód őrzi nagy költőnk, Petőfi Sándor Nagyarban jártának emlékét.

 

A díszkerítéssel körülvett Petőfi-fa egy asztalokkal és padokkal ellátott, árnyas parkban helyezkedik el, ahol a látogatók a szatmári táj és a tiszta időben jól kivehető, Petőfi A Tisza című költeményében is megénekelt „Mármarosi bércek” látványa mellett a Kis-Túr víztükrén pompázó tavirózsákban is gyönyörködhetnek.

 

TÚRISTVÁNDI

 

 

Vízimalom

A XVIII. században épült, ma is működőképes vízimalom ipartörténeti műemlék. A Túr folyóra épült két malomkerékkel ellátott, fából épített, zsindellyel fedett malomépületben malomtörténeti kiállítás működik. A malom, működés közben is megtekinthető.

 

Túr folyó, mely kanyarogva öleli át Túristvándit, és partjának erdeje természeti értékekben rendkívül gazdag.

A folyó közelében található a védett "Rókás", mely ősgyepes terület, rajta úgynevezett  hagyásfákkal. Az ősgyepes réten ritkásan álló famatuzsálemek, öreg tölgyekvadkörtefák megkapó látványt nyújtanak.

 

MILOTA

 

 

 

Érdekesség a  település világhírű terménye, a vékonyhéjú M10-es dió, melyet már az 1800-as években az angol tőzsdén is jegyeztek. Természeti látnivaló még helyi természeti értékké nyilvánított "fehér nyárfás" a Tisza-partján.

 

TISZABECS

 

  

 

39.jpg

40.jpg

II. Rákóczi Ferenc Emlékoszlop a Református Templom kertjében, mely a Rákóczi szabadságharc első győztes csatájának állít emléket.

Szabó Lőrinc,  1908 és 1918 között minden nyarát a faluban töltötte atyai nagybátyjánál, G. Szabó Mihály református lelkész házában. Tiszabecsi élményeit a Tücsökzene c. verskötetében örökítette.

 

 

USZKA

 

   

 

 

Református temploma 1805-ben épült, torony nélküli épület, mellette álló fa haranglábbal.

 

Uszka határának tiszabecsi oldalán, azzal közös határrészen áll Bajnok-dűlő. 1703-ban itt a Bajnokdűlő nevű részen volt az „első győztes Tiszabecsi” ütközet.

 

 

MAGOSLIGET

 

 

Református műemlék templom, mely  1828-ban épült.

 

Falusi szegényparaszt-ház. Magosligeten játszódik Móricz Zsigmond A boldog ember című regénye, ami egy magosligeti parasztember, Joó György élettörténetén keresztül mutatja be a 20. század elejei paraszti életet.

 

 

 

Cserköz-erdő.

 

KISPALÁD

 

 

Műemlék Református Templom

Kispalád gótikus stílusban épült Református templomát XV. században építették.

A templomot 1815-ben villámcsapás érte, leégett, majd a tűzvész után helyreállították. 1903-ban új templom építését határozták el, ami 1910-ben készült el. Az építkezés során a régi templom tornyát beépítették az új templomba, a mostani egy szinttel magasabb a régi toronynál.

neogótikus templom mostani romos állapotában is elbűvölő látványt nyújt.

Belső terét a falakból kiugró pilléreken nyugvó, bordák közé öntött boltozatos mennyezet fedi. A kiskarzaton található az 1915-ben készült orgona.

A déli oldal közepén lévő szószéket és a vele egybeépített Mózes-széket Szabó Sándor szatmári faszobrász készítette.  


 

FÜLESD

  

 

 

 

A település központjában múzeumpark található két falumúzeummá átalakított magánlakással.

 

A szatmári táj romantikáját kedvelők a formálódó falusi túrizmus keretében nyaralásukhoz szállást találnak a községben, ahol a nyári vakációban nomád nyári tábor is működik, amely a gyerekek számára sok lehetőséget kínál, így a lovagló-és gyalogtúrák, a fürdőzés, csónakázás, horgászat mellett megismerkedhetnek többek között a gyógynövényekkel, a vályogvetéssel, lángos sütéssel, a tehénfejéssel, az íj használatával.

 

A közeli Túr élővilágát érdemes felfedezni, a napsütötte tiszta víz,  fürdésre, csónakázásra, horgászásra kiváló.

 

A hagyományos termelésnek köszönhetően maradt meg néhány favázas, deszkafalu, csarnokos csűr; zsilipelt deszkafalú gabonás kamra és szép, faragott kútágas az udvarokon.

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 21
Tegnapi: 6
Heti: 38
Havi: 103
Össz.: 13 102

Látogatottság növelés
Oldal: A TÁJ TÖRTÉNELMI NEVEZETESSÉGEI, LÁTNIVALÓI:
MÉHECSKE VENDÉGHÁZ - © 2008 - 2018 - mehecskevendeghaz.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »