MÉHECSKE VENDÉGHÁZ

ITT, MINDENKIT SZERETETTEL VÁRNAK! Vadregényes, háborítatlan Tiszai táj… Friss levegő…, falusi ízek… Tiszta vizű folyó… Ha ezt mind látni szeretné, látogasson el TISZAKÓRÓDra! Szeretettel várjuk, szívesen látjuk!

SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉSEK

 

ÉS NEVEZETESSÉGEI:

 

 

 

TISZACSÉCSE

 

 

 

6.jpg

 

7.jpg

 

 

 

8.jpg

 

9.jpg

 

10.jpg

 

11.jpg

 

 

 

A település a Magyar-Ukrán határ mentén helyezkedik el, ahol az országhatárt a Tisza folyó jelenti. A Szatmári-Tiszaháton a csöndes, faragott tornácos házakkal teli településen kanyargózik tovább az út. 

 

 

 

A falut Móricz Zsigmond tette híressé, amelyről 1942-ben így írt: „ Csécse ott fenn a Tiszaháton, a szőke Tisza partján a hatvankét házból álló kis falu, amely úgy körül van véve gyümölcsössel, szilvásokkal, hogy ha az ember szekérrel közeledik felé, semmit sem lát belőle távolról, csak a gyümölcserdőt, és annak a közepén a pompás fatornyot, hegyiben egy kopja gombbal...".

 

 

 

Már nincs ilyen buja gyümölcserdeje, nagyobb is lett, de nem vesztette el az összehasonlíthatatlan báját az egy főutcás, orsós alaprajzú község.  A református templom és a fa harangtorony is ugyanott, az utca kiszélesedésében áll. 

 

 

 

A régi települést a Tisza a XVII. században elpusztította, utána költöztek ide az 1848 előtt többségében jobbágy lakosok.

 

 

 

Ma a község soros elrendezésű szalagtelkein 285-en élnek, megélhetési forrást a mezőgazdaság jelent számukra.  Jellegzetes terményünk a szatmári tiszahátra jellemző „nemtudomszilva” és a dió. 

 


Féltve őrzik nagy szülöttük emlékét, méltó utódaik szeretnének maradni, megőrizni a település amilyennek Ő látta, amit számára Csécse jelentett: „tündérsziget…, a színes és csillogó végtelent jelenti, a tavaszi napfényt és a tág tüdőt”.

 

 

 

MILOTA

 

12.jpg

 

13.jpg

 

14.jpg

 

15.jpg

 

16.jpg

 

17.jpg

 

 

 

A község kiváló kirándulóhely, ahol az épített környezet éppúgy felejthetetlen élményt nyújt, mint az érintetlen természet.

 

Érdekesség a település világhírű terménye, a vékonyhéjú M10-es dió, melyet már az 1800-as években az angol tőzsdén is jegyeztek. Természeti látnivaló még helyi természeti értékké nyilvánított "fehér nyárfás" a Tisza-partján.

 

 

 

 

 

TISZABECS

 

 

 

18.jpg

 

19.jpg

 

20.jpg

 

21.jpg

 

22.jpg

 

23.jpg

 

24.jpg

 

 

 

 

 

Tiszabecs a Kárpátok előhegyeihez igen közel, de már a Szatmári-síkságon elterülő Tiszaháton, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti csücskében,  a magyar-ukrán határ mentén, a szeszélyesen kanyargó Tisza ölelésében fekszik, ahol a Kárpátokból lerohanó Tisza a Batár-patak torkolatánál belép az országba.

 

 

 

Kellemes kikapcsolódást talál az, aki a Magyarországra itt belépő Tisza-folyó partján nyaral, vagy csónakkal evezve gyönyörködik a táj szépségében.

 

 

 

Ezt a vidéket a természet minden szépséggel megáldotta. Az itt élők ősei katonáskodtak Dózsa seregében, harcoltak Rákóczi zászlaja alatt, véreztek 1848-ban, és harcoltak együtt az első és a második világháború alatt.

 

 

 

Tiszabecs a Rákóczi-szabadságharc kapcsán íródott be a magyar történelembe, méghozzá aranybetűkkel, hiszen itt vívták a kurucok első győztes csatájukat 1703. július 14-én.

 

 

 

SZATMÁRCSEKE

 

 

 

25.jpg

 

26.jpg

 

27.jpg

 

28.jpg

 

29.jpg

 

 

 

 

 

Szatmárcseke a Felső-Tisza vidékén fekszik, a Szatmári-síkság észak-keleti részén. Minden oldalról folyóvíz veszi körül. Északon és észak-nyugaton a Tisza, keleten a Túr-csatorna, délen pedig a Túr folyó.

 

 

 

Szatmárcseke az ország leg észak-keletibb csücskében fekszik. A táj szépségét éppen hátránya adja, mivel nehezen megközelíthető, semmilyen nagyüzem, gyár nincs a közelben.

 

 

 

A történelmi, irodalmi nevezetességein túlmenően a Tisza, és az itt élők vendégszeretete vonzza az idelátogatókat.

 

 

 

Kölcsey Ferenc, a Himnusz költője, 1838. augusztus 24-én halt meg Szatmárcsekén. Sírja sokáig jeltelen volt. A költő sírhelyére a jelenlegi síremléket 1938-ban, halálának 100. évfordulójára emelték. Ez hasáb alakú, talpazaton álló urna, hat pálmaleveles oszlop veszi körül, amely hatszög alakban tört erőteljes párkány hord.

 

 

 

A Református-temető 1973-ban védetté lett nyilvánítva. A fekete fejfák csónakra, emberi profilra emlékeztető kiképzése egyedülálló: csónak alakú, illetve emberarcú fejfák. A temető nemzeti zarándokhely is egyben.

 

 

 

 

 

TÚRISTVÁNDI

 

 

 

30.jpg

 

 31.jpg

 

32.jpg

 

33.jpg

 

 

 

Túristvándi Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Szatmári tájegységében, az Erdőháton, a Túr-folyó mellett található település. Kölcse, Szatmárcseke, Tiszakóród, és Kömörő által közrefogott Szatmári Tiszahát területén helyezkedik el.  A Túr 99 kanyarával öleli át 16 km hosszan.  

 

 

 

Természeti értékekben rendkívül gazdag. A Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzethez tartozik. A külterületnek jelentős részét képezik a mocsarak és ecsetpázsitos rétek. Megtalálhatók itt olyan ritka növények, mint a tündérrózsa, a sárga nőszirom.

 

 

 

A Hortobágyi Nemzeti Park területéhez tartozik a hiedelem  szerinti kuructemető, a tölgyesekkel határolt ősgyepes Rókás is. 

 

 

 

A település büszkesége a VIZIMALOM. Már 1315-ben a Kende féle levéltári anyagok is megemlítik létezését Istvándiban, de a jelenleg is működőképes malom ősét a Mária Terézia korából való 1752-es levéltári anyagokhoz kötik.

 

 

 

Népi stílusban épült,  az alulcsapós, három hajtókerekes épület. Az épület belsejét 11 ablak világítja meg. Kívülről 3 erkély díszíti, melyekről csodálatos kilátásra van lehetőség a környékre és a folyócskára. Teteje fazsindellyel fedett, melyen két torony található. Az épület déli oldalán találhatók a kerekek, a vízi láda és a duzzasztó zsilip, mely szerkezetek a malom "lelke". 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 18
Tegnapi: 6
Heti: 35
Havi: 100
Össz.: 13 099

Látogatottság növelés
Oldal: SZOMSZÉDOS TELEPÜLÉSEK ÉS NEVEZETESSÉGEI:
MÉHECSKE VENDÉGHÁZ - © 2008 - 2018 - mehecskevendeghaz.hupont.hu

Ingyen weblap készítés, korlátlan tárhely és képfeltöltés, saját honlap, ingyen weblap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »